Reparatii frigidere cu amoniac

Tehnologia a avansat considerabil in ultima decada in ceea ce priveste frigiderele si congelatoarele in intreaga lume. Producatorii de astfel de produse electrocasnice au adoptat tehnici moderne, componente complet electrice si au testat cele mai noi modalitati de a economisi energia consumata, astfel incat sa ofere publicului electrocasnice cat mai eficiente, cu o durata de viata cat mai lunga si care sa fie inteligente. Cu toate acestea, frigiderele cu o vechime mai mare de 10-15 ani, nu detin aceeasi tehnologie. Dimpotriva, modelele foarte vechi, in special cele care functioneaza pe baza de amoniac, sunt diferite din punct de vedere al instalatiei de racire care este una dintre cele mai importante componente ale acestui produs.

Frigiderele cu amoniac sunt in general folsite in interiorul rulotelor sau al autoturismelor. Acestea au o functionalitate diferita, motiv pentru care persoanele care decid sa intervina in cazul unor astfel de produse trebuie sa detina cunostintele necesare pentru a nu provoca pagube mai mari decat cele initiale si pentru a se asigura ca aparatul frigorific isi va recapata functiile.

Care este diferenta dintre amoniac si freon in instalatia de racire?

Serviciile de reparatii frigidere amoniac se gasesc in majoritatea oraselor mari, insa nu orice tehnician frigotehnist va detine informatiile si cunostintele necesare pentru a oferi servicii de calitate. De aceea, este recomandat ca tehnicianul sa detina o experienta vasta in domeniu. Acesta trebuie sa fie intrebat in legatura cu instalatia pe baza de amoniac. Exista si cazuri in care clientul nu cunoaste modul de functionare al frigiderului de masina sau de rulota, insa doreste ca reparatia lui sa aiba loc. In acest caz, singura solutie este verificarea produsului si determinarea lichidului sau a gazului cu ajutorul caruia are loc racirea in interiorul dispozitivului.

Frigiderele cu amoniac sunt folosite extrem de putin in tara noastra in acest moment, cele mai cunsocute dintre ele apartinand brandului Fram. In cazul acestor aparate, diferenta de baza este refrigerantul. Daca in cazul frigiderelor casnice, acesta este freonul, in cazul celor cu amoniac, este utilizat amoniacul pe post de refrigerant.

Cum functioneaza frigiderul cu amoniac?

Serviciile de reparatii frigidere amoniac pot fi de folos in cazul in care detinatorul unui astfel de produs necesita asistenta. Perioada in care erau produse, comercializate si utilizate foarte des frigiderele cu amoniac a fost intre anii 1800 si 1926. In acea perioada mai erau folosite si clorura de metil si diozidul de sulf. Motivul pentru care utilizarea acestor substante a incetat, este nivelul acestora de toxicitate. Amoniacul mai este folosit si in instalatiile indistriale. Acesta este utilizat in forma pura, avand un punct de evaporare la -27 de grade Farenheit, respectiv -32 de grade Celsius.

Aparatele frigorifice care utilizau aceasta substanta functionau prin aceleasi metode aplicate si la frigiderele cu freon de astazi. Asadar, compresorul are rolul de a compresa amoniacul, gazul incalzindu-se treptat, odata cu cresterea presiunii. Apoi, gazul de amoniac se va condensa si se va transforma in amoniac lichid. Odata ajuns lichid, acesta va fi transportat inspre valva de expansiune. Racirea are loc dupa fierberea amoniacului si vaporizarea lui. Gazul rece produs de fierberea amoniacului este absorbit foarte rapid de catre compresor, iar ciclul accelerat se va repeta in mod constant.

Chiar si in zilele noastre, frigiderele cu amoniac functioneaza in autoturisme sau rulote, avand ca sursa principala de energie benzina sau propanul. Frigiderele de acest tip dispun de 5 componente principale si anume de generator, separator, condensator, evaporator si absorbant. Asadar, generatorul are rolul de a da nastere amoniacului sub forma de gaz, separatorul are rolul de a separa gazul de apa, condensatorul contribuie la racire, evaporatorul ajuta la evaporarea lichidelor iar absorbantul ajuta la absorbtia amoniacului din apa.

Probleme cu frigiderul? Noi te ajutam!